13. 09. 2011.

Подели:

Међурегионални симпозијум о спровођењу права интелектуалне својине

 

Међурегионални симпозијум о спровођењу права интелектуалне својине

Дводневни међународни симпозијум о спровођењу права интелектуалне својине у организацији Светске организације за интелектуалну својину, Завод за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава и Завод за интелектуалну својину Републике Србије, одржан је 6. и 7. септембра 2011. године у  хотелу Зира у Београду.

 

Првог дана скупа присутнима су се обратили директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Бранка Тотић, Хаике Фолгаст (Heike Wollgast), представница Светске организације за интелектуалну својину и  представник Завода за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава, Кевин Розенбаум (Kevin Rosenbaum).

Поред представника организатора који су симпозијум отворили,  скупу су присуствовали представници многих иностраних земаља, као и представници свих кључних институција у Србији који се баве спровођењем права интелектуалне својине (Тржишна инспекција, МУП, судови и Управа царина ).

 

Управу царина Републике Србије представљали су царински инспектори Одељења за заштиту интелектуалне својине, Весна Лазић и Наталија Стаменов.

Први дан симпозијума су обележила многобројна излагања, презентације  и размене искустава учесника усмерене на унапређење заједничке борбе против пиратерије и кривотворења.

Другог дана семинара  директор асоцијације носилаца права интелектуалне својине REACT (Европска антипиратска мрежа), Роналд Бром представио је нацрт радног документа Светске организације за интелектуалну својину под називом: “Спровођење права интелектуалне својине у земљама у транзицији“.

 

Након презентације уследила је дискусија двеју радних група, једне  задужене за питања спровођења мера на граници и друге задужене за питања надзора над тржиштем.

Током дискусије изнета је потреба да се у поступку препознавања кривотворене робе, лични преглед робе замени  коришћењем дигиталних слика, затим да се користи on-line база података Светске царинске организације (WCO), познате као IPM - Interface Public-Members, која треба да омогући царинским службеницима податке о производима носилаца права у циљу препознавања кривотворене и оригиналне робе.

Представница Одељења за заштиту интелектуалне својине Управе царина, Весна Лазић, изнела је бројна искуства на плану примене поменутих мера на граници и у том смислу је указала на одредбе нове Уредбе о условима и начину примене мера за заштиту права интелектуалне својине на граници.

Весна Лазић је обавестила учеснике о новом поступку подношења захтева за предузимање мера за заштиту права интелектуалне својине. Наиме,према важећим прописима подносилац захтева подноси посебан образац, али је ослобођен обавезе плаћања накнаде за рад царинског органа као и републичке административне таксе која је у међувремену укинута.

Посебно је апострофирана новина у нашем законодавству,  која се односи на могућност уништења кривотворене робе, без потребе да се претходно утврди да је право интелектуалне својине повређено, и то под тачно утврђеним условима, чиме се наша земња прикључила земљама које су прихватиле могућност „поједностављеног поступка“, познатог у земљама ЕУ као појам „simplified proceedings“.