28. 12. 2017.

Подели:

Saša i Hera - Simpatični eksperti na četiri noge koji čuvaju naše granice i našu privredu

 

Saša i Hera - Simpatični eksperti na četiri noge koji čuvaju naše granice i našu privredu

Ovih dana, Uprava carina dobila je pojačanje u vidu dva mlada psa, specijalno obučena za otkrivanje švercovanih cigareta skrivenih na najrazličitijim mestima.

Reč je o crnom labradoru Saši i belgijskom ovčaru Heri koje je kompanija Japan Tobacco International (JTI) donirala Upravi carina u cilju zajedničkog rada na sprečavanju uvoza nelegalnih duvanskih proizvoda. Zahvaljujući izuzetnim sposobnostima ovih pasa, carinicima će posao biti znatno olakšan.

 

Ovim projektom Srbija se ugleda na najrazvijenije zemlje Evrope, među kojima su Nemačka i Francuska, ali i susedna Rumunija, koja je na ovom polju postigla značajne rezultate zahvaljujući svojoj carini koja važi za jednu od jačih kada su u pitanju službeni psi. Oni ih u svom sastavu imaju više od pedeset. Carinska služba Nemačke ima oko 400 pasa među kojima dominiraju nemački ovčari, a ovaj broj ne obuhvata pse koje koriste vojska i policija. Nemački ovčari su njihova autohtona rasa, a u ovoj zemlji rade i specijalizovane odgajivačnice iz kojih se psi kasnije regrutuju u službu. Carinici iz Francuske imaju oko 300 obučenih pasa.

Razmena ključnih informacija i njihovo uključivanje u domaća strategije je praksa razvijenih, internacionalnih kompanija, što značajno pomaže u obuci domaćih stručnjaka i jačanju njihovih kapaciteta. Tako je praktične savete o uzgoju i obuci pasa tragača menadžer za korporativne poslove u JTI-u Vladimir Tipsarević dobio kroz saradnju sa kolegama iz Rumunije, koji četiri godine zaredom uspešno sprovode ovaj projekat. Rezultati koji su tamo ostvareni su zaista odlični - za četiri godine ukupno 43 psa su učestvovala u više od 2.100 zaplena u kojima je otkriveno više od osam miliona različitih komada cigareta, dok je vrednost kazni koje su platili krijumčari zbog nelegalnog prometa 1,6 miliona evra.

"Namena ove donacije je da ojača carinske kapacitete uvodeći još jedan način kontrole ulaska  nelegalnog duvana na graničnim prelazima širom zemlje. Psi su potpuno mobilni i mogu da pokriju više lokacija u istom danu. Ova donacija je u skladu sa dugoročnom strategijom JTI da gradi i održava odnose sa nadležnim državnim institucijama zbog zajedničkog cilja – sprečavanja šverca", navodi Tipsarević.

JTI je 2011. godine potpisao i Memorandum o razumevanju sa Upravom carina i od tada je kompanija na različite načine pomagala rad ove institucije, prethodno donirajući uniforme i fotoaparate koji su bili neophodni za jačanje kapaciteta službe.

"U maju je formiran novi Odsek za carinsku kontrolu uz upotrebu službenih pasa. Nećemo stati na ovoj skromnoj brojci. Već smo u pregovorima sa različitim institucijama i želimo da nabavimo još kvalitetnih pasa. Nastojaćemo da idemo u korak sa razvijenim carinskim administracijama koje imaju mnogo više pasa od nas", kaže Rade Knežević, načelnik Odeljenja za analizu i upravljanje rizikom u Upravi carina.

On je istakao da kompanija JTI i Uprava carina imaju zajednički interes.

"Poslovna zajednica i te kako  može da da svoj doprinos dizanju stepena bezbednosti na granicama. Duvanskoj industriji je u interesu da se krijumčarenje duvana i duvanskih prerađevina svede na najmanju moguću meru. Reč je o kompanijama koje ovde plaćaju porez, a krijumčari i njima i nama prave štetu", rekao je on.