06. 06. 2011.

Подели:

Студијске посете царинској администрацији Француске

 

Студијске посете царинској администрацији Француске

Током маја и јуна у студијским посетама Француској боравило је 60 царинских службеника Управе царина Републике Србије у оквиру твининг пројекта између царинских служби Србије и Француске, чија је реализација отпочела септембра 2010. године. Студијске посете организоване су у обе компоненте пројекта, анализи ризика и накнадним контролама.

 

Програм студијске посете организован је за 30 царинских службеника Одељења за анализу и управљање ризиком, Одељења за обавештајне послове и Одељења за царинске истраге Сектора за контролу примене царинских прописа. План посете, идентичан за обе групе од по 15 учесника, обухватао је обилазак Интеррегионалних Дирекција царине Roissy и Nord Pas-de-Calais et Picardie. Седиште интеррегионалне Дирекције Roissy налази се на аеродрому Charles de Gualle, где су учесници провели један дан и имали прилику да се упознају са радом јединице за контролу робног  промета,  као и јединице за надзор путничког промета.

 

Посебна пажња посвећена је раду Одељења за усмеравање контрола задуженог за  спровођења анализе ризика. Програм посете Интеррегионалној Дирекцији Nord Pas-de-Calais et Picardie обухватао је обилазак и упознавање са радом Регионалних Дирекција у Lilu и Dunkerque-u.  Учесници су имали прилику да непосредно виде начин рада  јединица  за контролу робног промета Banale, Sodexi  и  Lesquin, јединице за надзор путничког промета,  бригаде Haullin-Reckem  стациониране у непосредној близини границе са Белгијом, као и да посете луку Dunkerque.

 

У оквиру овог програма организована је и студијска посета за 30 царинских службеника Одељења за накнадну контролу Сектора за тарифске послове. Прва група од 15 учесника посетила је Montpellier и Perpignan са циљем упознавања са радом Регионалне службе за царинске контроле. Друга група од 15 учесника била је у паралелној посети двема Регионалним Дирекцијама у Паризу.