01. 07. 2011.

Подели:

Створени услови за почетак примене система ТИР ЕПД

 

Створени услови за почетак примене система ТИР ЕПД

Поједностављење процедуре у области транспорта један је од приоритета управе, што ће српску царинску службу сврстати у ред модерних администрација у тој области, истакао директор  републичке Управе царина Предраг Петронијевић.

У Србији су створени услови за почетак примене система ТИР ЕПД, електонске најаве карнета ТИР који ће знатно поједноставити и убрзати царинске процедуре у области транзита, истакнуто је данас на скупу у Аранђеловцу. Како је објашњено на стручном семинару "Искуства у примени ТИР-ЕПД - неопходност и бенефиције", систем ТИР ЕПД подразумева претходну најаву царинским испоставама ТИР карнета електронским путем. То значи да власник тог међународног царинског документа шаље ТИР декларацију у Женеву где се налази седиште Међународне уније друмских транспортера (ИРУ). Након тога ту декларацију ИРУ електронским путем унапред доставља царинским испоставама које су у систему ТИР ЕПД и налазе се у транзитној рути којом ће транспортер проћи, што знатно поједностављује и убрзава царинску процедуру.

Директор републичке Управе царина Предраг Петронијевић истакао је на скупу да је поједностављење царинске процедуре у области транспорта један од приоритета управе, што ће српску царинску службу сврстати у ред модерних администрација у тој области. „Наша је обавеза да као и све остале одговорне царинске администрације континуирано радимо на стварању амбијента и услова у коме ће страни и домаћи пословни људи обављати царинске поступке на граничним прелазима и у унутрашњости Србије брзо и ефикасно уз пуну примену савремених информатичких решења“, нагласио је директор Петронијевић.Систем ТИР ЕПД у Србији успешно је тестиран 27. јуна на граничном прелазу Ватин у царинарници Вршац. Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин истакао је да је у коришћењу ТИР система посебан акценат на његовој безбедности и компјутеризацији због чега је усавршена апликација за електронску најаву ТИР карнета.

Бугарин је подсетио да је активирањем ТИР система у Србији од 2001. Олакшана трговина, смањени трошкови и омогућен бржи проток робе на граничним прелазима, као и да ПКС као партнер привреде и царине, издаје ТИР карнете. Карнет ТИР је царински документ којим се поједностављују царинске формалности у међународном транспорту робе.

Директор одељења ТИР у ИРУ Марек Ретелски рекао је да је у систему ТИР ЕПД тренутно 15 држава и да се очекује да ће до краја године бити покривене све земље које су у ТИР систему. У систему ТИР ЕПД  су тренутно Белгија, Бугарска, Чешка, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Мађарска, Летонија, Литванија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија. Поред Србије очекује се скори почетак примене тог система у БиХ и Турској, а нешто касније у Белорусији, Русији, Грузији, Украјини...