07. 10. 2017.

Подели:

Царински скенер и службени пас на ''Дечијем сајму''

 

Управа царина по први пут ове године учествује и на ''Дечијем сајму'', настојећи да улогу царине приближи најмлађој популацији. Испред Хале 3 Београдског сајма посетиоцима ће бити представљен мобилни скенер и службени пас специјализован за откривање дроге.

 

Цариници ће показати како уз помоћ најсавременијег мобилног скенера проналазе сакривену дрогу, цигарете и људе, јер им ова напредна и прецизна технологија омогућава да садржај сваког товара виде као на длану, за свега неколико секунди...

Царинска служба Србије поседује и обучене псе, који су цариницима од велике помоћи у свакодневном раду. Једног од њих деца ће моћи да виде у 7. и 8. октобра од 12 до 14 часова.

 

Наша царинска служба до недавно је имала само два службена пса – црне лабрадоре Габиja и Џекса, обучене за откривање наркотика, али ускоро ће им се на граничним прелазима Србије придружити још два пса – белгијски овчари малиноа, специјализовани за откривање шверцованих цигарета.

 

Ове псе нашој царини донирала је компанија „Јапан тобако”, због тренда кријумчарења цигарета који је у порасту и повећаног броја заплена те акцизне робе. Управо ће због тога нови царински пси - белгијски овчари малиноа бити специјализовани за откривање дуванских производа.

На Дечијем сајму најмлађе посетиоце очекује Џекс

Црни лабрадор по имену Џекс, иначе ''специјалиста'' за откривање разних врста дроге у царини ''ради'' од 2011. Пре четири године Џекс је успео да открије седам килограма сканка у погонском точку једног аутомобила.

 

Наиме, кријумчари су мислили да ће надмудрити царинике ако дрогу сакрију, уместо у резервни, у погонски точак. Стали су пар километара пред границу, заменили точак и тако стигли на прелаз. Нису, међутим, рачунали на то да ће се и Џекс појавити у смени, а да то њему не може да промакне.

 

Већ на самом почетку контроле, пас је својом реакцијом јасно указао на то да нечега има у задњем десном точку. Цариници су потом скинули точак, пресекли га и у унутрашњости нашли 12 пакета сканка  обмотаних безбојном фолијом.