15. 09. 2011.

Подели:

Предавање за новинаре о поједностављеним царинским поступцима

 

Предавање за новинаре о поједностављеним царинским поступцима

У среду, 14. септембра 2011. године, у Управи царина,  одржао је предавање за новинаре под називом  ''Олакшице за пословање предвиђене поједностављеним царинским поступцима''. Присутнима се обратио Борислав Ињац, помоћник директора Сектора за тарифске послове који активно учествује у процесу увођења поменутих новина.

 

Едукација за новинаре је одржана у циљу бољег разумевања царинских процедура предвиђених поједностављеним царинским поступцима, а представници медија су својим великим одзивом потврдили да је тема изузетно актуелна.

 

Увођење поједностављених царинских поступака представља велику новину у раду царинске службе, али и значајан подстрек за привреднике, па је неопходно упознати представнике медија са предностима које доноси примена ових новина, као и са погодностима и олакшицама за пословање привредника.

 

Према речима Борислава Ињца, помоћника директора Сектора за тарифске послове Управе царина, разлози за увођење поједностављених царинских поступака су: ефикасније пословање компанија кроз смањење трошкова, бржи обрт капитала и успостављање квалитетне интерне контроле, усаглашавање наше законске регулативе и праксе са регулативом ЕУ, као и успостављање беспапирног пословања. ''Тренутно се поједностављени и редовни царински поступци налазе у односу 10:90, а циљ нам је да тај однос буде 80:20, при чему ће у редовни поступак ићи само високоризична роба или роба за коју је тешко утврдити царинску вредност''', рекао је Ињац.

 

Предавање намењено представницима медија у складу је са смерницама Светске царинске организације за ову годину, у чијем је фокусу едукација и знање.