03. 06. 2011.

Подели:

Међународна конференциjа: Борба против криjумчарења цигарета на Балкану

 

Међународна конференциjа: Борба против криjумчарења цигарета на Балкану

Центар за демократске студиjе (ЦДС) и Царинска агенциjа организовали су међународну конференциjу „Борба против криjумчарења цигарета на Балкану“ од 2.-3. jуна, 2011. у хотелу Шератон у Софиjи. На конференциjи су учествовали Заменик Премиjера и Министар финансиjа, господин Симеон Дианков, званичници из Министарстава финансиjа и унутрашњих послова, заjедно са генералним директорима и високим званичницима из управе царина Бугарске, Турске, Грчке, Македониjе, Србиjе и Румуниjе, и представници канцелариjа компаниjе Џапан тобако интернешенал (Japan Tobacco International) у Бугарскоj, Турскоj, Грчкоj, Македониjи, Србиjи и Румуниjи, представници ОЛАФ-а и Генералног директората ЕК „Опорезивање и царинска униjа“, представници компаниjа за производњу цигарета Бритиш американ тобако (British American Tobacco), Филип Морис интернешенал (Philip Morris International), Булгартабак холдинг (Bulgartabac Holding) и Империал тобако (Imperial Tobacco).

 

Конференциjу jе званично отворио  Др Огниан Шентов, Председник Управног одбора Центра за демократске студиjе. У свом уводном говору, Др Шентов jе навео да су потребне заjедничке акциjе како би се борило против сиве економиjе. Повећање акциза на цигарете довело jе до веће потражње на нелегалним тржиштима дувана, чиме jе проузроковано и повећање у шверцу цигарета. ЦДС-ов годишњи индекс сиве економиjе за 2010. годину показуjе да jе 2009. дошло до смањења незаконите трговине цигаретама. Током 2010. забележено jе повећање незаконите трговине цигаретама мада jе то било пропраћено и повећањем у количини заплењених шверцованих производа од дувана. Људи коjи су укључени у нелегалну трговину цигаретама налазе се на мети организованог криминала, а затим се укључуjу на друга криминална тржишта, чиме се повећава друштвени утицаj таквих активности. Због овога jе сарадња између сектора за спровођење закона, царинске управе и приватног сектора од суштинског значаjа за борбу против ове врсте криминала. Полициjа и управне мере треба да добиjу подршку путем здравог управљања политиком акциза.

 

Заменик Премиjера и Министар финансиjа, господин Симеон Дианков рекао jе да су потрошачи у временима економске кризе склони да се окрену сивим тржиштима због своjих смањених буџета и ограничене куповне моћи. Тенденциjа иде у обрнутом када се привреда опорави. Гдин Дианков jе навео да jе акциза на цигарете повећана у светлу обавеза Бугарске према ЕУ, а такође и имаjући у виду забринутости везане за здравствену негу. Актуална истраживања откриваjу да jе 4,3% Бугара оставило коришћење дувана као резултат повећања цена цигарета 2009. године. Ове непопуларне мере имаjу за циљ да утичу и на питање инфлациjе и да одржаваjу садашњи ниво акцизе на цигарете до 2015. године. Гдин Дианков jе рекао да законске промене, укључуjући и нацрт закона коjим се истражна овлашћења враћаjу Царинскоj агенциjи, имаjу за циљ да оjачаjу напоре усмерене ка борби против шверца цигарета. Унапређивање технолошких капацитета царинских органа путем куповине опреме за скенирање такође jе имало позитивног утицаjа на заплењивање шверцованих цигарета. Министар финансиjа jе нагласио важност сарадње између свих Земаља чланица ЕУ и Европске комисиjе у сфери борбе против криjумчарења цигарета.

 

Гдин Ванио Танов, Директор Царинске агенциjе, истакао jе главне активности и приоритете ове институциjе. Он jе навео да садашњи проблеми са овом незаконитом трговином долазе од стране jугоисточних суседа. Цигарете коjе улазе у земљу су оне коjе се у ЕУ шверцуjу преко трећих земаља, што важи и за цигарете без плаћања акциза. 70% цигарета коjе заплени царинска управа улази у земљу преко интерне границе ЕУ, углавном преко границе са Грчком. 3% шверцованих производа од дувана улази у земљу преко границе са Турском, а jедан други мање битан удео иде преко Србиjе и Македониjе. Jош jедна занимљива тенденциjа показуjе да jе строга контрола сувоземних прелаза довела до повећања незаконитих активности дуж поморске границе. Гдин Танов jе нагласио важност оснивања мобилних jединица коjе могу да покриваjу читаву земљу и све међународне транспортне правце. Важност коришћења савремених технологиjа за надгледање и контролу jе такође истакнута од стране Гдина Танова. Куповина додатних скенера би повећала делотворност рутинског рада царинске управе. У области размене информациjе, бугарска царинска управа сарађуjе са царинским агенциjама осталих Земаља чланица ЕУ, као и са надлежним властима у Турскоj. Оснивање заjедничког царинског и полициjског центра на границама са Грчком, Македониjом и Србиjом би додатно побољшало размену информациjа. Гдин Танов jе подршку приватног сектора са експертском анализом описао као посебно значаjну.

 

Гдин Слободан Николић, Заменик Генералног директора, Царинска управа, Република Србиjа, представио jе организациону структуру царинске управе, као и међународне и регионалне споразуме о сарадњи у овоj области. Гдин Николић jе изнео информациjе о заjедничким операциjама између његове агенциjе и ОЛАФ-а и осталих царинских управа Земаља чланица ЕУ коjе се односе на активности везане за заплену шверцованих цигарета. Главни путеви криjумчарења цигарета коjи пролазе кроз Србиjу на путу ка Западноj Европи, иду преко суседних земаља и Земаља чланица ЕУ, као што су Румуниjа, Бугарска и Мађарска.

 

Гђа Агелики Мацука, Начелник Сектора Б, 33. дивизиjе за царинску контролу, из Министарства финансиjа Грчке нагласила jе значаj опорезивања путем акциза за државни буџет, посебно акциза на цигарете, коjе су међу наjвишим акцизним порезима. Заплењене шверцоване цигарете у 2010. години су државни буџет коштале ? 88.413.394 у неплаћеним акцизама. Гђа Мацука jе приказала статистичке податке о шверцованим цигаретама током последње три године и истакла jе улогу различитих актера коjи учествуjу у борби против ове врсте нелегалне трговине – царина, полициjа, лучка полициjа и агенциjа за специjалне истраге. Она jе нагласила да jе сарадња између Земаља чланица ЕУ и институциjа ЕУ као што су ОЛАФ, Еуропол, Међународна царинска организациjа и Jугоисточна инициjатива за сарадњу неопходна како би се пружио адекватан одговор на ову врсту криминала.

 

Гдин Љубиша Димовски, из Одељења за обавештаjни рад, Царинска управа, Република Македониjа, представио jе податке о цигаретама коjе доспеваjу на тржиште Македониjе, наводећи да незаконита трговина представља 6% локалног тржишта цигарета. Гдин Димовски jе истакао мере коjе се примењуjу у борби против криjумчарења цигарета. Систем електронске размене података (СЕЕД) коjи користе македонске царинске власти у сарадњи са своjим колегама у Албаниjи, Србиjи и на Косову посебно су делотворне за сврхе процене ризика. Гдин Димовски jе посебно нагласио нове мере за повећање казни за кривична дела везана за царинске прекршаjе, као и остале предлоге за сарадњу између царинских власти, као што су размена оперативних информациjа, заjедничко коришћење инфраструктуре и техничке опреме.

Гђа Камелиа Дима, Начелник из Бироа за управљање ризиком, Дирекциjа за надгледање акциза и царинских операциjа, из Националног царинског органа, Румуниjа, представила jе организациону структуру своjе агенциjе, њене главне функциjе, одговараjући законодавни оквир, као и споразуме о сарадњи између Румуниjе, Србиjе, Украjине и Молдавиjе. Мере усмерене ка борби против шверца цигарета обухватаjу казне за царинске преваре. Гђа Дима jе представила и главне тенденциjе у области шверца цигарета, као и статистичке информациjе о прекинутоj незаконитоj трговини цигаретама.

Презентациjе говорника су подстакле веома живу дискусиjу међу учесницима. Као jедан од главних проблема истакло се питање складиштења заплењених цигарета. Изнаjмљивање складиштених зграда jе скупо и захтева додатна финансиjска средстава. Гђа Мацука jе изнела да су у прошлости заплењене цигарете бивале дате воjсци, али се прекинуло са овом праксом због здравствених ризика до коjих доводи дуван и због непознатог састава шверцованих цигарета.

Гдин Гизел jе говорио о питању коришћења лабораториjа (укључуjући и међународне лабораториjе) за утврђивање садржаjа заплењених цигарета. Гђа Мацука jе навела да се у Грчкоj цигарете, коjе се заплене на граници, транспортуjу у лабораториjе произвођача како би се утврдио њихов садржаj.

Учесници из Србиjе су поделили своjе искуство везано за потписивање меморандума о разумевању са транспортним компаниjама као што су ДХЛ и ФедЕкс. Питања коjа су од значаjа за националну безбедност, као што jе коришћење профита коjи се добиjу од шверцовања и организованог криминала за финансирање терористичких организациjа представљало jе jош jедну тему за дискусиjу. Учесници из Турске су навели да треба да се покрене заjедничка инициjатива коjу би предводили ОЛАФ и Међународна царинска организациjа како би одговараjуће заинтересоване стране прошле обуку у вези са хармонизациjом стандарда.

Гдин Мехмет Гизел, Заменик Генералног директора, ГД за спровођење царинских прописа, Подсекретариjат за царинска питања, Република Турска, представио jе статистичке информациjе коjе су прикупљене на тему заплењених шверцованих цигарета. Гдин Гизел jе представио проjекат коjи за циљ има модернизациjу царинске службе, као и наjзначаjниjе споразуме о сарадњи коjи су потписани са међународним организациjама и приватним сектором. Он jе нагласио важност коришћења савремене техничке опреме на царинским пунктовима како би се пресрео шверц цигарета. Детаљно jе представљен систем за праћење производње дуванских производа, коjи омогућава откривање порекла сваког законитог паковања цигарета. Гдин Гизел jе такође приказао и систем за праћење преко ГПС-а возила за превоз коjа се користе за увоз или транзитни превоз производа.

Гдин Штефан Шлефераjт, Потпредседник, Глобална стратегиjа за борбу против нелегалне трговине, компаниjа JТ Интернешнл, коjи jе одговоран за стратегиjу намењену борби против трговине нелегалним цигаретама, истакао jе да нелегална трговина доводи до финансиjских губитака не само дуванских компаниjа, већ такође и у случаjу националних буџета. Ово захтева активну сарадњу између приватног сектора и царинских агенциjа у борби против шверца цигарета и трговине лажним цигаретама. Ова сарадња може да буде у форми законски обавезуjућих споразума или меморандума о разумевању. Он jе такође са присутнима поделио и своjе процене везане за глобални удео нелегалне трговине цигаретама и неке нове тенденциjе на тржиштима лажних производа компаниjе Џапан тобако интернешнл.

Гђа Даjан Скарлет, Начелник за операциjе, ОЛАФ, представила jе улогу и активности ове агенциjе. Она jе детаљно приказала улогу Радне групе за борбу против шверца цигарета коjа координише велике међународне операциjе за пресретање криjумчарења цигарета. Делотворна сарадња са произвођачима цигарета помаже у смањивању нелегалне трговине, као и за откривање фабрика за производњу лажних цигарета. Производња такозваних „jефтиних белих“, незаконита производња и глобална природа нелегалне трговине цигаретама били су међу главним изазовима за ОЛАФ, и њих jе истакла Гђа Скарлет. Она jе са присутнима такође разменила и неке типичне шеме за шверцовање ове врсте цигарета и навела jе податке о незаконитоj производњи цигарета у ЕУ.

Гдин Кристиjан Вангрикен, Начелник, Jединица за међународну сарадњу, ГД Опорезивање и царинска униjа, поделио jе са присутнима неке од главних изазова у области борбе против криjумчарења цигарета. Унапређивање техничког капацитета царинских агенциjа, укључуjући и путем организовања обуке и осавремењивања опреме, уз ограничене финансиjске ресурсе, представља jедан такав изазов. Разлика између казни и санкциjа за царинске прекршаjе у Земљама чланицама ЕУ представља jош jедан проблем. Различити порези и високе цене производа такође подстичу шверц. Гдин Вангрике jе поменуо неколико инициjатива ОЛАФ-а међу коjима и споразуме о сарадњи везане за размену информациjа, побољшану сарадњу са произвођачима и заjедничке царинске операциjе. Усваjање релативно упоредивих акциза у Земљама чланицама ЕУ представљало би наjделотворниjу меру за борбу против шверца цигарета, мада би то уjедно било и наjтеже реализовати.

Гдин Тихомир Безлов, Виши аналитичар у Центру за демократске студиjе, представио jе анализу пореске политике као фактора коjи генерише нелегалну трговину цигаретама. Он jе нагласио чињеницу да Бугари пуше наjскупље цигарете у ЕУ, уколико се цена цигарета израчунава као проценат просечног прихода. Гдин Базлов jе навео неке од тенденциjа коjе постоjе на нелегалном тржишту цигарета, коjе jе достигло готово 40% укупног обима трговине цигаретама у Бугарскоj. Он jе дао процену профита коjе ствара организован криминал путем нелегалне трговине цигаретама. Такође jе нагласио и различите трошкове, укључуjући и финансиjске и социjалне, до коjих долази због ове врсте криминала.

У свом завршном говору Гдин Танов jе нагласио добру праксу у Србиjи где се на основу анализе ризика инвестира у технолошку опрему као што су скенери што спречава повећање криjумчарења производа. Гдин Кент Браун, Потпредседник компаниjе JТИ и Гдин Мехмет Гизел су такође одржали завршне говоре.