09. 06. 2011.

Подели:

Посета високе делегације Финансијске полиције Републике Италије

 

Посета високе делегације Финансијске полиције Републике Италије

У оквиру посете Београду, која се реализује од 06. – 13. јуна, висока делегација Финансијске полиције Републике Италије посетила је Управу царина  Србије у жељи да се ближе упозна са институционалним задацима одговарајућих српских управа.

Делегацију је представљало 14 официра (полазника Високе школе Пореске полиције Републике Италије) предвођених директором школе Пореске полиције, генералом Ђорђом Тозгијем и командантом смера, генералом Рикардом Рапанотијем.

 

Пословни сусрет посвећен царинском систему Србије и областима будуће интензивније сарадње одржан је у Школском центру Управе царина и поред делегације Финансијске полиције Републике Италије присуствовали су му и представници амбасаде Италије, као и врх Управе царина Србије.

 

Како Италија спада у ред значајнијих економских партнера Србије, посебна пажња је посвећена упознавању колега из Италије са царинским системом Србије. На конкретна питања о царинским поступцима, гости су добили исцрпне одговоре надлежних из УЦ. Посебно интересовање показали су за случајеве девизних прекршаја. Будући генерали Финансијске полиције Италије могли су непосредно да се упознају са тим како царинска служба функционише и чиме су омеђена њена овлашћења.

Скупу се обратио директор Управе царина, Предраг Петронијевић, истакавши да је Италија деценијама један од најважнијих спољнотрговинских партнера Републике Србије, а да Сектор за контролу примене царинских прописа у много чему треба да тежи моделу који већ постоји у Републици Италији као и у многим другим земљама које су већ део ЕУ.

 

’’Нема разлога да се наша досадашња изузетно успешна сарадња не настави на обострано задовољство. Тежимо истом циљу – очувању безбедности и спречавању свих врста прекограничног криминала, а с обзиром да је током претходног периода Управа царина показала спремност за изградњу партнерских односа са свим чланицама ЕУ – желимо да се укључимо у рад органа који су нам пандан у Европи и да се тестирамо да ли смо дорасли том систему или треба још да радимо на себи како би спремни дочеакали прикључивање ЕУ“.

Директор школе Пореске полиције, генерал Ђорђо Тозги, поздравио је присутне и захвалио се Управи царина на отворености и спремности да изађе у сусрет будућим генералима Финансијске полиције  Републике Италије и на тај начин дала допринос развоју веза и будуће сарадње две земље.

 

Након презентације којом је детаљно представљена организација рада УЦ и њена достигнућа, заменик директора Управе царина, Слободан Николић истакао је да је упркос укидању граница у Европској унији, улога царине и даље је веома значајна и додао да је ефикасну контролу и максималну заштиту безбедности могуће остварити само непрестаним развијањем регионалне и међународне сарадњe. Николић је нагласио да су у последњих пет година робни токови између Србије и Италије повећани пет пута, што упућује на потребу још тешње сарадње која ће бити настављена и убудуће.