06. 07. 2011.

Подели:

Одржана 117/118. седница Савета Светске царинске организације

 

Одржана 117/118. седница Савета Светске царинске организације

Седница Савета Светске царинске организације одржана је од 23. до 25. јуна 2011. године у Бриселу, а Републику Србију на том скупу представљала је висока делегација Управе царина предвођена директором Предрагом Петронијевићем.

 

Реч је о најзначајнијем годишњем скупу СЦО, те тако не чуди што је овогодишњу скупштину обележило учешће великог броја високих званичника: А. Шемета, комесар ЕУ за порезе и царинску унију, ревизију и борбу против превара, W. Deffa, генерални директор ДГ ТАXUD-а, P. Lаmu, генерални секретар СТО, B. Raumond, генерални секретар ИЦАО (Међународна организација за цивилно ваздухопловство), Ј. Napolitano, секретарка за државну безбедност САД, Д. Брутто, председник UPS International   и др.

 

Уз директора Управе царина Србије Седници су присуствовали и Борислав Ињац, помоћник директора за тарифска питања у УЦС и Милена Будимировић, саветник за царинска питања у Мисији РС при ЕУ.

 

Савет се бавио питањима нелегалне трговине, безбедношћу ланца снабдевања и авио терета и трговинским олакшицама, препознајући значај унапређивања капацитета, размене информација и промовисања истраживачког рада и знања у циљу постизања бољих резултата.

У излагањима поменутих званичника наглашаван је значај сарадње надлежних институција на међународном и националном нивоу. Ј. Наполитано истакла је потребу сарадње међународних организација у јачању безбедности ланца снабдевања, пре свега СЦО, ICAO, IMO (Међународна поморска организација) и UPU (Међународна поштанска унија). А. Šemeta је потврдио значај сарадње организација и скренуо пажњу на важност СЦО Оквирних стандарда који пружају стандарде за безбедност и олакшице у међународној трговини. Елементи овог инструмента инкорпорирани су у царинске прописе ЕУ.

 

Посебно је указано на успешност Програма "Global Shield" за борбу против кријумчарења хемијских прекурсора за производњу експлозивних направа. У тај Програм који је подржан од стране Интерпола и UNODC укључено је 70 држава међу којима и Србија. Резултати програма до данас су 22 заплена преко 33.000 килограма хемикалија (пре свега амонијум нитрата) и 18 хапшења.

 

P.Lamy похвалио је СЦО због активног праћења преговора у области трговинских олакшица и указао на добру сарадњу СЦО и СТО у домену техничке помоћи која је посебно важна за имплементацију мера за олакшање трговине. Нов пакет мера би, по неким проценама, требало да смањи трошкове трговине за 10%.

СЦО је са ICAO потписала Меморандум о разумевању за јачање безбедности авио терета, а са Светском анти-допинг агенцијом Меморандум за јачање борбе против допинга у спорту сузбијањем нелегалне трговине.

Седница Савета протекла је и у знаку избора. За председавајућег Савета изабрана је Ј. Fееhily, директорка ирске царине, а за директора за тарифска и трговинска питања Г. Фавале из италијанске царинске администрације који ће дужност преузети 1. јануара 2012. Улогу председавајућег европског региона од Луксембурга је након седнице преузела Норвешка.

 

Представници Србије су искористили прилику за сусрете са великим бројем делегација са којима се разговарало о текућим питањима и међусобној сарадњи (Азербејџан, БиХ, Бразил, Бугарска, Француска, Грузија, Хрватска, Индонезија, Италија, Казахстан, Кина, Кипар, Мађарска, Македонија, Молдавија, Немачка, Румунија, Русија, САД, Словачка, Словенија, Шпанија, Украјина и др), док је са делегацијом САД договорен почетак сарадње у области јачања интегритета и борбе против корупције.