29. 08. 2011.

Подели:

На Хоргошу спречено кријумчарење антиквитета и уметничких слика

 

На Хоргошу спречено кријумчарење антиквитета и уметничких слика

На граничном прелазу  Хоргош 28.08.2011. година  на улазу у Републику Србију контролом возила марке Форд Есцорт којим је управљао З.Т, српски држављанин цариници су у сарадњи са пограничном полицијом спречили покушај кријумчарења уметничких слика.

 

Тридесет слика, непознатог аутора налазило се у торбама које су цариницу пронашли у пртљажном делу и на задњем седишту током детаљне контроле.

 

 

Путник, М.Ђ против кога је покренут прекршајни поступак, цариницима је објаснио да је слике добио од сина који поседује антикварницу у Аустрији, али да није упознат са њиховом вредношћу.

 

На истом граничном прелазу неколико минута  касније, такође  на улазу у Републику Србију, контролом путничког возила марке „Ауди А4“ холандских регистарских ознака којим је управљао  Б.Б, турски држављанин цариници су спречили још један покушај кријумчарења уметничких слика и разних антиквитета.

 

Детаљним контролом возила, у пртљажнику и резервној гуми пронађени су  стари сатови, свечњаци, чајници, украси за које се основано сумња да имају антиквитетску вредност и четири уметничке слике непознатог аутора.

Због специфичности робе која је предмет оба прекршаја не може се утврдити вредност без ангажовања вештака.