09. 03. 2023.

Подели:

Подршка привреди Моравичког и Рашког округа

У Привредној комори Краљево 9. марта 2023. године представљене су олакшице и поједностављења различитих царинских поступака, што је још једна потврда да Управа царина настоји да привреди на читавој територији Републике Србије пружи максималну подршку и олакша пословање.

Осим што су представницима компанија Моравичког и Рашког округа приближили поједностављене поступке при увозу и извозу робе, на основу фактуре као и статус Овлашћеног привредног субјекта, стручњаци Одељења за овлашћене привредне субјекте и поједностављене царинске процедуре су одговарали и на њихова конкретна питања.Састанку је присуствовао и управник Царинарнице Краљево Љубиша Ђорђевић са сарадницима.

''Овакви сусрети су драгоцени, јер је непосредни контакт најбољи начин да разрешимо све евентуалне дилеме на које наилазите у свом пословању и разјаснимо све недоумице које могу да се појаве у пракси. У Управи царина негујемо партнерски однос са привредном, заснован пре свега на међусобном поверењу и то ћемо чинити и даље'', рекао је Ђорђевић.На подручју РПК Краљево регистровано је око 1.000 компанија, међу којима се њих 26 у већем обиму баве увозом и извозом.

Звонко Туфегџић, председник Регионалне привредне коморе Краљево нагласио је дугогодишњу добру сарадњу са Управом царина, рекавши да је један од главних задатака коморског система да помогне извоз и увоз робе.''Циљ нам је да привредници у директном контакту са стручним тимом Управе царина и Царинарницом Краљево разреше све оно што им није јасно, дођу до одговора како лакше и брже да царине, јер им то штеди и време и новац'', поручио је Туфегџић.

Компаније Унипромет из Чачка, која се углавном бави извозом, већ користи сва поједностављења поступака, рекла је у прилогу емитованом на ТВ Краљево представница ове фирме Наталија Цветковић, указујући на предности и бенефите оваквог  начина пословања:''Мој савет је да сви крену у поједностављења јер на тај начин све иде брже, боље, и експедитивније, а уштеде су велике. Примера ради, код кућног царињења возило не иде на терминал, већ се све завршава у кругу фабрике, а уштеде времена и новца директно се одражава на конкурентност“.