24. 11. 2022.

Подели:

Преко пола тоне суџука и печенице у коферима

Цариници су 23. новембра 2022. године на контролном пункту Мердаре запленили више од 530 килограма говеђег суџука и печенице, којима су били напуњени кофери у пртљажном простору једног аутобуса.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу из правца АПКиМ пристигао аутобус, који се са око двадесетак путника, упутио из Призрена ка Немачкој. И возачи и путници су приликом сусрета са цариницима рекли да сем личног пртљага немају ништа за пријављивање. 

Убрзо их је демантовала детаљна контрола која је уследила, када је у пртљажном делу аутобуса пронађено шест великих кофера, до врха напуњених сувомеснатим производима у ринфузу. Утврђено је да се ради о преко 347 килограма говеђе кобасице-суџука и више од 186 килограма суве говеђе печенице. Тек када је прекршај откривен, као власник ''сувомеснатих кофера'' се пријавио сувозач у аутобусу, који је рекао, да је суџук и печеницу купио за сопствене потребе у једној месари у Пећи. Како је кријумчарена роба била недекватно упакована, без декларације и уверења о здравственој исправности, суд је у хитном поступку наложио њено одузимање и уништење од стране надлжене ветеринарске инспекције.

Подсећамо да се у путничком промету може носити фабрички упакована храна са декларацијом произвођача, у количини која је намењена сопственим потребама, односно потребама домаћинства, а не даљој препродаји.