22. 09. 2022.

Подели:

Спречено кријумчарење голубова и строго заштићених фазана

Цариници су 21. септембра 2022. године на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 19 живих птица, међу којима је шест примерака на листи врста строго заштићених ЦИТЕС Конвенцијом.

Прекршај је откривен када је на излазу из земље за детаљан преглед издвојен аутобус који је саобраћао на релацији Дортмунд-Истанбул. 

Након што су сви путници преузели кофере и торбе, цариник је даљом контролом у пртљажнику аутобуса пронашао девет картонских кутија, у којима је било укупно 19 живих птица: 13 голубова и шест фазана. Након консултација са Граничном ветеринарском инспекцијом и Групом за ЦИТЕС Министарства заштите животне средине, потврђено је да свих шест фазана – један Сиви паунаш (Polyplectron Bicalearatum), као и пет Црвених трагопана (Tragopan satura) припадају строго заштићеним ЦИТЕС врстама.Заштићене фазане су преузели службеници Министарства заштите животне средине, док су голубови предати Ветеринарској инспекцији Пирот ради што хитнијег збрињавања.Путника, који се тек по откривању прекршаја јавио као власник птица, а који уз то није поседовао неопходну пропратну документацију за њихов прекогранични промет, преузели су у даљу надлежност полиција и тужилаштво.  Подсећамо да је за прекогранични промет дивљих врста које су заштићене Конвенцијом о међународном промету дивљим врстама фауне и флоре (ЦИТЕС) неопходно поседовање посебних дозвола.