04. 07. 2022.

Подели:

Први велики талас путника за нама

Летовања, повратак гастарбајтера у домовину и свакако транзит су већ овог викенда успорили колоне аутомобила и аутобуса на нашим граничним прелазима. Први дан јула је тек наговестио оно што летња сезона са собом носи. Како су током викенда изгледали наши најфреквентнији прелази Хоргош, Градина и Прешево забележиле су новинарске екипе РТС и Вечерњих новости.

''Ове године као да је притисак на граничне прелазе мало поранио, па оваква ситуација траје већ бар пола месеца. Ипак, највеће гужве очекујемо од наредног викенда и од средине месеца и наравно, апсолутно смо спремни'', рекао је за Јутарњи програм РТС Синиша Антонијевић, шеф ЦИ Хоргош.

Највећа задржавања су била на Прешеву, на излазу из Србије ка Македонији, где се у неким моментима чекало и до 120 минута.

Преко овог прелаза је 31. јуна и до поднева 1. јула овај прелаз прешло је чак 75.000 возила, од којих је 3.090 ушло у нашу земљу, а 4.410 изашло – рекао је за Новости Зоран Мајкић, вође смене.

Он је додао, да су путници углавном добро информисани, да спремни крећу на пут. Уредна документација, зелени картон за Северну Македонију, као и потребна документација у виду пасоша и потврда ветеринара уколико путују са кућним љубимцима.

Домаћин екипи РТС на Градини био је Саша Зарков, шеф овог граничног прелаза.

"Сви ресурси Управе царина су упослени са циљем што мањег задржавања путника. Током прошле сезоне је преко граничног прелаза Градина прошло нешто мање од три милиона путника у 750.000 путничких возила и 6.500 аутобуса", рекао је он између осталог.