23. 03. 2018.

Подели:

Царински скенер и опрема изложени на сајму аутомобила

 

На овогодишњем сајму аутомобила, као најзначајнијијем регионалном догађају у сектору ауто и мото индустрије, који се одржава од 22. до 28. марта 2018. године, први пут учествује и Управа царина излажући, као експонате, опрему којом располаже.

 

Посетиоци сајма ће имати прилику да виде мобилни камион-скенер, аутомобил, као и софистицирану опрему попут фибер оптике, бустера, пејџера за мерење радиоактивности, као и уређај за тестирање прашкастих материја, а посетиоцима ће бити интересантан и један службени пас специјализован за откривање цигарета.

 

Управа царина користи сваку прилику да упозна јавност са резултатима рада и модернизацијом  коју континуирано спроводи. Са тим циљем сваког дана током трајања сајма, рад Управе царина, представиће неко од руководилаца. Тако је и јуче, првог дана сајма, наш штанд посетила екипа емисије САТ Плус, а саговорник из Управе царина био је Марко Кроња, саветник директора, који је у својој изјави представио мобилни скенер за контролу теретних и путничких возила, као и резултате које је царинска служба остварила у претходном периоду.

 

''Захваљујући скенерима на прелазима ка ЕУ све су чешћи случајеви откривања илегалних миграната који покушавају на сваки начин да се домогну западне Европе, а само током прошле године сппречили смо њих 843 у покушају да илегално пређу границу. Можемо да се похвалимо чињеницом да је због ове врсте контроле наша граница сада далеко чвршћа и да је немогуће остати неоткривен чак иако се сакријете у товару камиона. Једноставно, зраци скенера детектују све што не би требало да се нађе у товару и цариници то могу јасно да виде'', нагласила је Соња Лазаревић помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа која је поставку Управе царина обишла другог дана сајма.

 

''Трудимо се да организационо и технолошки идемо у корак са светом и зато смо опремљени савременим уређајима, попут 10 мобилних и 3 стационара скенера, а имамо и два скенера за преглед ручног пртљага, као и 8 уређаја за контролу течности. Поред скенера користимо и фибер оптику, бустере, пејџере за мерење радиоактивности, као и уређаје за тестирање прашкастих материја, а новина су и два Ригаку уређаја која раде на принципу ласера и могу за пар тренутака да дају комплетну анализу супстанце у коју је уређај уперен'', казала је за РТС Соња Лазаревић и истакла да сву ту опрему цариници намерно распоређују на кријумчарском правцу како би предухитрили и онемогућили кријумчаре.

 

Од како су балкански кријумчари сазнали да српска царина користи мобилне скенере са икс-реј зрацима за контролу терета, одлучили су да заобилазе „балканску руту“ кроз Србију и пребаце се на алтернативне путеве у суседним земљама. То су значајни резултати наших цариника, од како је у употреби десет мобилних скенера чији зраци пробијају и 30 сантиметара дебео челик.

 

Помоћник директора Управе царина Соња Лазаревић је посебно нагласила да се применом оваквих уређаја у свом свакодневном раду, Србија по технолошкој опремљености рада царинске службе, сврстала у ред развијенијих земаља у Европи, али и у свету.