08. 04. 2024.

Подели:

Припреме за увођење Интегрисаног система управљања тарифом (ITMS)

У Управи царина Србије су од 19. до 21. марта 2024. године одржани састанци у вези са припремама за увођење Интегрисаног система управљања тарифом (ITMS).

Припреме за увођење Интегрисаног система управљања тарифом (ITMS)


У Управи царина Србије су од 19. до 21. марта 2024. године одржани састанци у вези са припремама за увођење Интегрисаног система управљања тарифом (ITMS).

ITMS систем је од суштинског значаја за економску конкурентност и раст у данашњој глобалној економији јер побољшава ефикасност, олакшава трговину и наплату прихода. Између осталог, он помаже у управљању царинским тарифама које се односе на робу која се увози и извози. Развој ITMS система и усклађивање са захтевима ЕУ важни су кораци у приближавању Србије тржишту ЕУ и Царинској унији.

Циљ тродневних техничких састанака међународних експерата и царинских службеника био је да се пружи подршка Управи царина Србије у процесу имплементације Интегрисаног система управљања тарифом. Састанке је организовао Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у сарадњи са Управом царина, а у оквиру пројекта ''ЕУ за подршку реформи јавних финансија" кроз који ће Управи царина Србије бити пружена подршка и при набавци софтвера и хардвера.

Успостављање TARIC и ITMS система ће бити корисно како за УЦС, тако и за пословну заједницу, пошто ће дати јасан увид у мере које треба предузети приликом увоза и извоза робе, са и на тржиште ЕУ и остатку света. Тиме ће се поступци значајно убрзати у односу на тренутно стање.

Током првог дана састанака, међународним консултантима и царинским службеницима придружили су се и представници других УЦС пројеката који су у току. То је био важан корак у правцу усаглашавања будуће интеграције тих различитих система, чиме је осигурана интероперабилност са ITMS системом. Током састанака, царински службеници су имали прилику да стекну шири увид у тарифни систем ЕУ и добију савете у вези са најбољим праксама широм ЕУ у области које би се могле применити у Србији.

Идентификовани су и кључни изазови за успешну имплементацију, као и могућа решења. Потпуна дигитализација и аутоматизација свих кључних царинских система очекује се у наредних неколико година.

ројекат ''ЕУ за подршку реформи јавних финансија'' финансира Европска унија, а спроводи UNDP, у партнерству са Центром за изврсност у финансијама (CEF) и Министарством финансија Словачке.