24. 10. 2023.

Подели:

Иницијатива за размену знања у оквиру ГТФП пројекта - посета царинској администрацији Републике Узбекистан

Почетком октобра у посети царинској администрацији Републике Узбекистан, коју је у оквиру Глобалног програма трговинских олакшица (ГТФП) организовала Светска царинска организација, боравило је пет службеника Управе царина Србије како би разменили искустава и упознали се са најбољом праксом у реформи и модернизацији царине.

Размена искустава била је фокусирана на реформу људских ресурса, добробит запослених, дигитализацију, увођење аутоматизације и могућих изазова током спровођења мера за олакшавање трговине.

У тексту објављеном на сајту СЦО наводи се да je студијска посета за размену знања била осмишљена тако да  омогући међусобну сарадњу између две земље кориснице ГТФП програма.

Током студијског путовања, делегација УЦС је имала јединствену прилику да посети недавно отворен Командни центар и контролне собе, где је уживо демонстриран рад различитих самостално развијених система и тако стекне драгоцен увид у технолошке иницијативе Узбекистана.

Такође, делегација се упознала са организацијом програма обуке и системом учења и управљања у Царинском институту, где се будући службеници обучавају за рад у царини, као и да види како изгледа аутоматизовано праћење процене индивидуалног учинка запослених у реалном времену на основу унапред дефинисаног скупа индикатора, који прописује и обуку неопходну за даљи развој службеника.

Иновативни напори царинске администрације Узбекистана на унапређењу радног окружења, употребе критеријума и индикатора за процену учинка за награђивање службеника и накнадни утицај на бонусе и развојни пут запослених пружили су делегацији УЦС богати увид у знање које треба узети у обзир на путу реформи људских ресурса и модернизацији.

Оригинални текст објављен је на сајту СЦО на следећем линку:

https://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2023/october/the-customs-committee-of-uzbekistan-hosts-a-study-visit-for-a-serbian-delegation.aspx